Temppurata

Temppurata voidaan järjestää joko tapahtuman yhteisenä alkuverryttelynä, tai jos olosuhteet ja tilat antavat myöten, voi temppurata olla esillä koko tapahtuman ajan. Jos temppurata järjestetään yhteisenä alkuverryttelynä, kannattaa toimintatavaksi valita joko toimintapiste- temppurata taiKiertävä non-stop-temppurata. Aikaa alkuverryttelytemppuilulle kannattaa varata n. 30 min.

Temppuradan suunnittelussa kannattaa huomioida salin telinevoimisteluolosuhteet ja muut liikuntavälineet. Apuna kannattaa käyttää myös Lentopalloliiton Taitomerkki-kansioita, joissa kummassakin on yli 40 erilaista temppua. Temput löytyvät myös Lentopalloliiton nettisivuilta sähköisessä muodossa.

Tästä taitomerkkien sähköisiin materiaaleihin

Temppurata kannattaa rakentaa valmiiksi ennen kuin tapahtuman osallistujat tulevat paikalle. Näin aloitus on jouhevaa, ja lapset pääsevät heti liikkumaan. Temppuradan siivous kannattaa kuitenkin tehdä yhteisvoimin kaikkien osallistujien kanssa. Silloin se sujuu nopeasti, ja siirtyminen pelipisteille tapahtuu sujuvasti.

Temppuradan suunnittelu

Temppuradan suunnittelu aloitetaan välinekartoituksesta. Aluksi on siis hyvä selvittää, mitä välineitä salista löytyy kiinteästi (puolapuut, renkaat, köydet, pallotteluseinä, jne) ja mitä löytyy irtaimina (penkit, vanteet, arkut, trampetti, patjat, matot, hyppynarut, jne).

Seuraava vaihe huolellisessa suunnittelussa on laatia pohjapiirustus käytössä olevasta tilasta. Pohjapiirustukseen merkitään liikuntatilan kiinteät kalusteen, mahdolliset kiinteät haitat, sekä tasot, joita rataa tehdessä voisi hyödyntää (esim. näyttämöt).

Erilaiset ratavaihtoehdot

Temppurata voidaan toteuttaa usealla eri tavalla. Kaksi yleisintä Temppuratavaihtoehtoa ovat toimintapisterata ja kiertävä Non-Stop-rata. Toimintapisterata toimii erinomaisesti silloin, kun temppurata on tapahtuman alussa yhteisenä alkuverryttelynä. Sen haittapuolena on se, että se sitouttaa enemmän ohjaajia kuin kiertävä Non-Stop-rata. Non-Stop rata on hyvä vaihtoehto silloin, kun salin tilaratkaisut sallivat temppuradan olla paikallaan koko tapahtuman ajan.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Kun rata on suunniteltu paperille, ei ole enää homma eikä mikään laittaa tarvittavia välineitä paikoilleen. Pohjapiirustuksen avulla Temppurata vastaavan on myös helppo delegoida itselleen apuvoimia radan rakentamiseen. Myös lasten tarmoa ja energiaa kannattaa hyödyntää radan kasaamisessa. Kun välineet on paikoillaan, asetellaan Taitomerkki-kortit oikeille suorituspaikoille. Korteista katsomalla lapsen tai avustavan huoltajan on helpompi muistaa mitä missäkin suorituspaikassa kuuluu tehdä. Aivan lopuksi Temppuratavastaava kiertää itse radan läpi, ja varmistaa että rata on turvallinen ja jokaisella suorituspaikalla on riittävästi välineitä. Myös radan purkamisessa voit käyttää hyväksi lasten apua. Yhteistyöllä sali tyhjenee hetkessä. Temppuradan siivoamisesta voi tehdä myös pienen kisan. Näiden malleina olevien temppuratojen poiskorjaamiseen menee n. 30 lapsen ryhmältä 2,5 min, kun Temppuratavastaava on näyttämässä minne mikäkin väline viedään. Välineet on hyvä viedä suoraan omille paikoilleen, siistiin järjestykseen. Näin kaikkien salin käyttäjien on miellyttävämpi toimia, kun yhteisistä tavaroista pidetään hyvää huolta.